Режимът на БКП давал два часа на изселниците да си съберат багажа при „Голямата екскурзия”


Тоталитарното управление на БКП е не само е прогонило от родината им около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г., но им е позволило да вземат само най-необходимото преди да напуснат домовете си при принудителното им изселване в Турция | Фотограф: Георги Георгиев – Джони.
По време на принудителното изселване на българските граждани от турски произход от България в Турция през лятото на 1989 г. тоталитарният комунистически режим им е давал два часа да си съберат багажа преди да напуснат родните си къщи в посока ГКПП Капитан Андреево.
Това са разбрали западни дипломати по време на т. нар. Голяма екскурзия, принудила около 360 000 мюсюлмани да напуснат родината си в резултат на реакцията на Живковото управление след масовите мирни протести на турците през май 1989 г. срещу „възродителния процес”.
Информацията, с която са разполагали различни западни дипломати в НРБ за наказателната акция на комунистическия режим, достига до нас от архивите на ДС.
Репресивният апарат на БКП е следял и подслушвал чуждестранните дипломатически служители, включително и казаното или научено от тях за „възродителния процес”.
Сайтът desebg.com публикува един такъв документ строго секретна информация на Второ главно управление на ДС относно: Коментари за пътуванията на българи мюсюлмани за Турция.
Той разкрива, че „Голямата екскурзия” продължава да е обект на интерес от чуждестранните дипломати и граждани.
Така например през лятото на 1989 г. представител на посолството на САЩ е коментирал, че причината за сегашната „депресираща обстановка” в НРБ е нарушаване на човешките права на мюсюлманите.
Съпругата на английския военен аташе разбрала от разговори с български турци, че им давали само два часа, за да си съберат багажа.
В строго секретната информация са посочени коментарите и на други дипломати и чужденци.
Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес 1986-1990”, том 2, на Комисията по досиетата,


Написано от Христо Христов
СИСТЕМАТА ДС – ВГУ

SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder